zoekmachines

Wanneer we het hebben over SEA en SEO, bedoelen we Search Engine Advertising en Search Engine Optimization, ofwel: adverteren in zoekmachines en zoekmachineoptimalisatie. We hebben het dan meestal over ‘zoekmachines’, maar de kans is groot dat jij dagelijks gebruik maakt van Google. Waarom dan toch ‘zoekmachines’?

Google is veruit de bekendste zoekmachine, maar er zijn er meer. Denk aan Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Dit zijn zoekmachines die ook een hoop te bieden hebben. Waarom zou je ervoor kiezen om gebruik te maken van een andere zoekmachine dan Google? Voor veel mensen is privacy een belangrijke reden om over te stappen op een van de andere zoekmachines. We weten immers allemaal dat Google de nodige gegevens verzamelt. En dat is niet alleen voor eigen gebruik.

Marktaandeel zoekmachines

We schrijven hierboven wel dat Google de grootste vis in de vijver is, maar klopt dat wel? We hebben het marktaandeel van de grootste zoekmachines in Nederland voor je op een rij gezet. De cijfers zijn van mei 2020, maar over een jaar genomen zijn ze ongeveer hetzelfde. Google is namelijk by far de grootste zoekmachine, met meer dan 95% van het marktaandeel.

zoekmachines marktaandeel

Het marktaandeel van de grootste zoekmachines in Nederland, mei 2020. Bron: Statcounter.

Bing

Omdat je van Google waarschijnlijk wel weet hoe het werkt, vertellen we je meer over de andere zoekmachines. Als eerst Bing: met 2,38% marktaandeel lijkt het geen grote speler, maar Bing is een zoekmachine van Microsoft. Net zoals je in Google kunt adverteren (SEA) via Google Ads, heeft Microsoft voor een zoekmachine als Bing ‘Microsoft Ads’. In de basis verschillen de twee advertentieprogramma’s niet heel veel van elkaar. Microsoft Ads maakt ook gebruik van een veilingmodel. Microsoft Ads kent zo’n 9% marktaandeel. En in Nederland zijn er maandelijks zo’n 8 miljoen unieke gebruikers, die samen goed zijn voor 145 miljoen zoekopdrachten per maand. Bing groeit en daar kun je als bedrijf van profiteren. Bing is vooral populair in de Verenigde Staten en heeft daar in mei 2020 een marktaandeel van 6,5%.

DuckDuckGo

Als je nog nooit van deze zoekmachine hebt gehoord, kan de naam een beetje vreemd klinken. Maar klonk ‘Google’ zo’n 15 jaar geleden niet ook een beetje gek? Voor je het weet zijn we met z’n allen aan het ‘DuckDuckGo’en’.

De voordelen van DuckDuckGo? Dit is dé zoekmachine voor iedereen die veel waarde hecht aan z’n privacy. Bij andere zoekmachines wordt er gekeken naar het zoekgedrag van de gebruiker, maar bij DuckDuckGo werkt dit anders. Iedereen krijgt dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht. Ook adverteren op DuckDuckGo gaat via Microsoft Ads.

Yahoo!

De vierde plaats is voor Yahoo! met een marktaandeel van 0,6% in Nederland in mei 2020. Je kunt de naam van de zoekmachine misschien ook kennen van de e-maildienst Yahoo! Mail, die tot de grotere diensten behoorde samen met Gmail en Outlook. Als zoekmachine is het in Nederland niet echt groot (in de Verenigde Staten overigens ook niet, met zo’n 3,5% marktaandeel – en wereldwijd genomen ligt dit nog lager). Ook Yahoo! valt onder Microsoft Ads als het gaat om adverteren.

Adverteren in zoekmachines

Hoewel het marktaandeel van de zoekmachines niet gigantisch is, is het marktaandeel van het advertentieprogramma Microsoft Ads een stukje groter. In de VS heeft Microsoft Ads een aandeel van 33% en in Nederland 9%.

De voordelen van adverteren in Microsoft Ads hebben we voor je op een rij gezet. Hier liggen zéker kansen voor jouw bedrijf.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij SEA? Neem dan contact met ons op.

 

 

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader