Wat zijn backlinks en wat kun je ermee?

Leestijd 4 minuten

Backlinks, ofwel linkbuilding, moet de vindbaarheid van je website ten goede komen. Voldoende relevante externe links bepalen voor een deel hoe goed jouw website wordt gevonden. Uiteraard ligt dit wel aan de kwaliteit en het aantal backlinks naar je website. Zo kun je bijvoorbeeld backlinks kopen, je aanmelden voor artikeloverzichten of gastartikelen schrijven voor blogs.

Er zijn drie soorten backlinks

 • Natuurlijke links: men linkt naar je website zonder dat je het door hebt. Meestal zijn dit kwalitatieve links die naar goede informatie op jouw website verwijzen. In verschillende SEO-tools kun je achterhalen wie naar je linkt.
 • Zelf geïnitieerde links: je vraagt bijvoorbeeld een blogger van een website of klant om naar jouw website te linken. Ook zijn er verschillende bedrijven die links kunnen inkopen, ruilen of huren. Volgens de richtlijnen van Google zijn dit soort methodes verboden.
 • Zelf gerealiseerde links: deze links heb je zelf toegevoegd op een verzamelsite of forum.

Hoe belangrijk zijn backlinks?

Wanneer er naar je website wordt gelinkt, is dit uiteraard iets positiefs, want dit kan gezien worden als een soort aanbeveling. Websites met veel backlinks bouwen autoriteit en vertrouwen op en kunnen daardoor hoger in de zoekresultaten verschijnen. Maar: Google en andere zoekmachines letten op de kwaliteit en relevantie van deze backlinks. Google kan namelijk heel goed context lezen. Een link van een website met veel autoriteit heeft veel meer invloed op de ranking van jouw site dan een links van een onbekende website uit India.

Google wil dat je kwalitatieve content brengt, daarom is het beter om het algoritme van Google niet te willen manipuleren door links te kopen. En ook al kost het veel tijd, zorg dat je content zó relevant is dat je op een autonome manier aan backlinks komt, doordat men gewoonweg naar je wil linken. Mocht je toch snel aan links willen komen, let dan wel goed op wat voor sites naar je linken.

Artikeloverzichten en gastblogs voor je linkbuilding

Er zijn veel artikeloverzichten waar je je website in kunt laten opnemen. Zorg wel altijd dat ‘follow’ aanstaat. Wanneer ‘no-follow’ aanstaat, geeft de zoekmachine de opdracht om de link niet te registreren. In dat geval heeft het geen zin om je website op zo’n pagina te plaatsen.

Daarnaast kun je ook backlinks verkrijgen door te gastbloggen. Links uit een blog hebben vaak ook een hogere SEO-waarde. Op veel verschillende blogs heb je de mogelijkheid om een gastartikel te schrijven. De pagina waarvoor je blogt krijgt goede content en jij krijgt een backlink naar je website: een win-win situatie!

Het aantal backlinks

Wees liever wat bescheiden met backlinking dan te enthousiast. Google is namelijk erg streng op het gebied van ‘misbruik’ met externe links. Zodra de zoekmachine door heeft dat jij backlinks verkrijgt zonder relevante content, dan kan jouw website ‘strafpunten’ ontvangen, waardoor je website minder goed vindbaar zal worden.

Wil je toch backlinks verkrijgen vanuit marketingperspectief? Zorg dan voor niet meer dan 2 links per week. Wil je backlinks verkrijgen door te gastbloggen? Plaats niet meer dan 4 inhoudelijke content links per week.

De kwaliteit van de links

Backlinks kunnen enorm in kwaliteit verschillen. Hier moet je opletten:

 • Let op de populariteit van de website die naar jouw website linkt. Hoe hoger de website gerankt wordt, des te meer waarde dit heeft voor jouw website. De tools die je kunt gebruiken: de Link Explorer van MOZ.
 • Check altijd het onderwerp. Hoe beter de website die naar je linkt aansluit bij jouw content, des te hoger de relevantie van de backlink is.
 • Zorg altijd dat de link op ‘follow’ staat.
 • Google let ook op de actualiteit van de content en de links. Wanneer het aantal links naar een pagina op je website groeit, laat dit zien dat de content relevant en actueel is.

Zó kun je relevante backlinks verkrijgen

Hieronder vind je een aantal opties waardoor relevante websites naar jou linken:

 • Zorg voor interessante en inhoudelijke content, waar men graag naar link.
 • Newsjacking: hiermee kun je inhaken op een actuele gebeurtenis om je eigen merk aan te prijzen. Een actuele gebeurtenis zorgt namelijk voor veel activiteit op social media. Wanneer je dit goed aanpakt, kun je een groot publiek aanspreken.
 • Maak een lijst met klanten die je wilt benaderen voor backlinks. Vraag aan je klanten of zij naar jouw case willen linken. Je kunt ook een blog voor de klant schrijven.
 • Kijk goed naar welke backlinks jouw concurrent(en) gebruiken. Dit kun je doen door middel van verschillende backlink-tools en check de kwaliteit van deze links. Hierna kun je zelf de sites benaderen met een verzoek om een link naar jouw website mee te nemen.

Wat kan ad your service voor jou doen?

Backlinks zijn belangrijk voor je positie in de zoekmachine(s), maar wel wanneer je dit op de juiste manier doet. Linkbuilding is een belangrijk aspect voor de online marketingstrategie van elk bedrijf, waarbij er gericht moet worden op inhoudelijke content. Kun je hulp gebruiken op het gebied van backlinks? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wil jij meer bezoekers, klanten, verkopen of aanvragen dan óóit tevoren? Dat snappen we. Neem contact met ons op om samen te bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen! ad your service werkt namelijk voor iedereen.

 

Nils Kuipers

Founder


  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google
  Privacybeleid en
  Servicevoorwaarden zijn van toepassing.