Dít is het Instagram algoritme van 2024

Leestijd 10 minuten

Zit jij ook wel eens vastgelijmd aan je scherm, eindeloos scrollend door Instagram, zonder dat er een einde aan komt? Je bent zeker niet de enige. Het algoritme van Instagram doet er namelijk alles aan om jou zoveel mogelijk content te laten zien die relevant is voor jou. Een echte ‘personal experience’ dus! Hierdoor spenderen mensen veel tijd op het platform. Hoe meer het sociale platform groeit, hoe meer dit algoritme zich ontwikkelt. Dit kan lastig zijn om constant bij te houden, maar wel belangrijk om succesvol te zijn op Instagram, oftewel ‘Insta-famous’. Daarom leggen wij je graag alles uit over het Instagram algoritme van 2024 en hoe jij deze kunt hacken.

Instagram algoritme: wat betekent dat?

Het concept bestaat eigenlijk uit meerdere algoritmes die het kijk- en engage gedrag van elke gebruiker analyseren. Op basis van die kennis kunnen zij jou de nieuwste content laten zien die er voor jou ook echt toe doet. Het doel is dan ook: jou zo lang mogelijk op het platform houden. Dus elke keer dat je denkt slechts een minuutje te scrollen maar uiteindelijk een half uur verder bent, is het brillante algoritme van Instagram de oorzaak. Maar maak je maar geen zorgen, dit overkomt ons allemaal.

Instagram kent aan het begin van 2024 al 1.4 miljard gebruikers en dit aantal blijft groeien. Met het aantal gebruikers dat groeit, groeit ook de hoeveelheid content dat wordt geplaatst. Tegenwoordig is iedereen op Instagram, wat betekent dat het platform voor iedereen iets te bieden heeft. Maar stel je voor dat jij al die content van mensen met allemaal verschillende interesses te zien krijgt? Dan zou jij natuurlijk niet langer meer geïnteresseerd zijn. Dit wil Instagram natuurlijk voorkomen. En dus is het algoritme onmisbaar.

Ben jij een bedrijf, influencer of werk je in social media en wil jij dat je content gezien wordt door jouw doelgroep? Gebruik het algoritme dan in jouw voordeel. Pas je strategie aan op de constant veranderende algoritmes, waardoor jij meer gebruikers kan bereiken.

instagram-profiel-van-ad-your-service

Het Instagram algoritme van 2024

De voortdurende ontwikkelingen van technologie brengen ook veranderingen in algoritmes. Zo is het Instagram algoritme van 2024 weer net anders dan het Instagram algoritme van 2023. Wil je jouw doelgroep succesvol bereiken via Instagram? Dan is het belangrijk dat je je strategieën blijft aanpassen. Als je de constante veranderingen van het algoritme begrijpt, dan opent er een wereld vol mogelijkheden. Er zijn vier belangrijke factoren die het Instagram algoritme van 2024 beïnvloeden: interesse, relaties, tijdlijn en frequentie.

Het Instagram algoritme analyseert namelijk jouw kijkgedrag en kan met deze gegevens bepalen waar jouw interesses liggen. Kijk of zoek jij veel naar kookvideo’s? Dan is er een grote kans dat jouw reels en explore page vol zitten met receptvideo’s. Daarnaast vindt Instgram het ook belangrijk om jouw relaties met andere gebruikers te volgen. Zo kan het algoritme andere accounts aanbevelen die op de accounts lijken die jij volgt en veel interacties mee hebt. Dan tijdlijn en frequentie. Post jij vaak en precies op de momenten dat jouw volgers online zijn? Dan is het algoritme fan van jouw account! Grote kans dat jij dan vaker wordt aanbevolen aan andere gebruikers.

Algoritmes? Ja, het zijn er meerdere!

Naast dat het belangrijk is om te begrijpen wat de factoren zijn die het algoritme kunnen beïnvloeden, is het ook cruciaal om te leren over de verschillende algoritmes die Instagram heeft. Want het is er niet één, nee het is een combinatie van verschillende algoritmes die vergelijkbaar werken, maar je toch apart moet begrijpen.

Het Instagram algoritme: feed posts en stories
Op jouw tijdlijn zie jij, naast een paar advertenties, de posts en stories van mensen die jij volgt. Ook deze posts worden gerangschikt. Hoe deze vroeger op chronologische volgorde werden weergegeven, is de volgorde nu gebaseerd op jouw voorkeuren. Hiervoor kijkt Instagram naar vier factoren:

 • De post – hoe presteert de post? De posts met meer likes en comments komen vaker bovenaan jouw feed. Daarnaast telt timing en locatie ook mee.
 • De poster – Instagram kijkt naar het account dat de post plaatst. Hoe belangrijk is dit account voor jou? Heb jij vaker een waardevolle interactie gehad met dit account?
 • Activiteit – Instagram kijkt naar hoeveel posts jij liked en welke content jij liever ziet.
 • Interactie geschiedenis – Er wordt hier gekeken naar hoeveel interacties jij voorheen hebt gehad met de verschillende accounts.

Voor Instagram stories gaat het niet om de content maar voornamelijk om het account. Dus de accounts waar jij de meeste interacties mee hebt gehad, staan vooraan.

Het Instagram algoritme: Explore

Het doel van Instagram Explore is het ontdekken van nieuwe accounts. Hier laat Instagram dus accounts zien die jij nog niet volgt maar waar jij mogelijk wel interesse voor hebt. Dit wordt bepaald door de populariteit van de posts (likes, comments en opgeslagen), of jij al eens interacties hebt gehad met dit account, of je met soortgelijke accounts interacties hebt gehad en hoeveel interactie het account heeft gehad in de laatste weken.

Het Instagram algoritme: Reels

Hoewel je met reels ook snel nieuwe accounts kunt vinden, gaat het hier meer om entertainment. Het doel is dus echt om content te vinden die jij interessant vindt en jou entertaint. Instagram kijkt hier bijvoorbeeld naar wanneer jij een reel helemaal af zou kijken.

persoon-maakt-een-instagram-story

Hoe hack jij het Instagram algoritme van 2024?

Goed, we snappen nu hoe het algoritme in elkaar zit. Maar hoe kan jij deze informatie het beste verwerken in jouw social media strategie om succes te realiseren? Wij hebben de tips voor jou op een rij gezet, gecategoriseerd in drie variabelen: engagement, timing en content. Deze tips zijn gebaseerd op het Instagram algoritme van 2024, de factoren die Instagram belangrijk vindt en wat het platform voornamelijk wil pushen. Lees dus snel verder!

Engagement is key

Een begrip dat je vast vaak genoeg langs ziet komen in een social media strategie: engagement. Als jij als bedrijf of persoon wil groeien op Instagram dan is het essentieel om het engagement tussen jouw volgers en jouw content te vergroten. Het algoritme van Instagram is namelijk dol op betrokkenheid! Hoe meer mensen jouw content liken, comments achter laten en je pagina bezoeken, hoe meer Instagram jouw posts aanbeveelt aan andere gebruikers.

 • Relaties bouwen – door een sterke band op te bouwen met jouw volgers creëer je loyaliteit en hogere engagement. Post bijvoorbeeld informele content zoals ‘behind the scenes’, beantwoord de vragen van jouw volgers, reageer op comments en vraag kijkers hun mening achter te laten. Hierdoor voelen ze zich gehoord en komen ze graag terug op jouw account.
 • User generated content – de trend van 2023 die zich voortzet in 2024! Het gaat dan om mensen die jouw producten gebruiken en dat op hun account posten. Wanneer jij deze re-post gebruik je user generated content. Dit soort content wordt de laatste jaren veel gewaardeerd door Instagram gebruikers en kan betrokkenheid vergroten.
 • Call to action – CTA’s moedigen jouw kijkers aan om een bepaalde actie uit te voeren. Dit kan zorgen voor een stijging in engagement. Denk bijvoorbeeld aan een vraag te stellen in jouw post aan je volgers zodat zij een comment achterlaten met hun antwoord. Een andere manier is het gebruik van polls, slidebars en vragen in stories.

Timing is everything

Zowel het motto ‘timing is alles’ als ‘beter te veel dan te weinig’ geldt ook in het Instagram algoritme. Waar het gaat om sterke interacties, moet er dus ook moeite gedaan worden om zoveel mogelijk interacties te werven. Wanneer en hoe vaak je iets post, heeft daar veel invloed op.

 • Het beste moment – Het Instagram algoritme laat jouw posts aan nieuwe gebruikers zien als je een hoge engagement hebt. Daarom is het belangrijk om de eerste minuten nadat je iets plaatst zoveel mogelijk likes en comments te winnen. Post daarom zoveel mogelijk op de momenten dat jouw volgers online zijn. Er kan veel gevonden worden op het internet over het globale engagement per uur per dag, maar om erachter te komen wanneer jouw volgers online zijn kan je zelf analyseren via het Instagram platform.
 • Consistentie – Ben jij op zoek naar de manier waarop jij je bereik kan uitbreiden, betrokkenheid kan vergroten en meer volgers kan verkrijgen? Het antwoord is consistentie. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om vaak genoeg te posten. Pas dan zal je uitblinken voor het algoritme.TIP: wil jij niet elke dag onthouden dat je een post moet plaatsen? Geen zorgen, wij hebben de beste Instagram tools die jou hier mee kunnen helpen. Zo wordt consistentie nog makkelijker!
 • Analyseren – Wil jij jouw strategie optimaliseren? Dan is analyseren cruciaal! Door te analyseren hoe jouw posts presteren en erachter te komen wat er verbeterd kan worden, zorg jij ervoor dat jij constant kwalitatieve en relevante content plaatst. Dit wordt dan ook niet over het hoofd gezien door het algoritme.

social-media-op-telefoon

Content creation at its finest

Wil jij een groter publiek bereiken op Instagram? Dan is het belangrijk dat jij content plaatst die de aandacht trekt. De goede content leidt tot meer betrokkenheid, en zoals we inmiddels weten, is het algoritme een groot fan van engagement.

 • Stories – We gebruiken ze allemaal wel. Toch willen we het belang van stories nog even benadrukken om een meer engagement op Instagram te realiseren. Het is de perfecte manier om informeel een conversatie te starten met je volgers. Gebruik je de stories goed, dan kan je bijvoorbeeld als bedrijf je volgers omzetten in klanten. Vergeet dan ook vooral niet alle features die bij stories komen kijken om zoveel mogelijk engagement met je volgers te creëren. Denk aan polls, emoji sliders en vragen stickers.
 • Reels – Instagram reels wordt in 2024 alleen maar meer gepromoot door het algoritme van Instagram. Ze willen namelijk dat deze feature meer wordt gebruikt. Post informatieve of entertaining reels zodat jij een nieuw publiek kan bereiken.TIP: Hou de reels kort! Er wordt namelijk gemeten of jouw reels helemaal af worden gekeken. Als dat zo is, laat het algoritme de video vaker zien aan andere gebruikers.
 • Hashtags – Wanneer jij de goede hashtags gebruikt die ook echt relevant zijn voor jou posts, heb je een grotere kans om op de Explore pagina terecht te komen. Door hashtags kan Instagram gemakkelijk zien waar jouw post over gaat en kan dus zo de goede mensen bereiken.
 • Adverteren – Adverteren op Instagram is onmisbaar in jouw social media strategie! Een effectieve campagne kan leiden tot meer engagement en groter bereik. Lees hier meer over adverteren op Instagram.

drie-content-opties-voor-instagram-post-story-reel

Hulp nodig bij het hacken?

Heb je moeite met het algoritme en bereik je niet genoeg mensen via Instagram? Geen zorgen, wij kunnen je helpen. Bij ad your service beschikken onze specialisten over de kennis die nodig is om jouw Instagram te laten groeien. Samen halen we het maximale uit het Instagram algoritme in 2024. Ben jij klaar voor een boost in je Instagram? Aarzel niet en neem contact met ons op. 

Neem contact op

Wil jij meer bezoekers, klanten, verkopen of aanvragen dan óóit tevoren? Dat snappen we. Neem contact met ons op om samen te bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen! ad your service werkt namelijk voor iedereen.

 

Nils Kuipers

Founder


  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google
  Privacybeleid en
  Servicevoorwaarden zijn van toepassing.