Duik je in de wereld van online marketing, dan kom al snel de nodige afkortingen tegen. Als je al langere tijd met de termen werkt, is het extra makkelijk, zeker in een mailconversatie. Maar als je deze afkortingen voor het eerst ziet, is het een wild oerwoud van letters bij elkaar, waar je de betekenis niet van begrijpt.

Om het overzichtelijk te maken, hebben we het marketing-alfabet vol afkortingen voor je op een rij gezet. Vraagt iemand waarom de CPC zo hoog is en of het percentage van de CTR nog opgekrikt kan worden? Met deze lijst vol marketingtermen weet jij het antwoord.

Marketingtermen en hun afkortingen

CPA
Cost per acquisition, ofwel: kosten per acquisitie. Makkelijker gezegd: kosten per conversie. Deze kosten laten zien wat je gemiddeld hebt betaald voor een conversie. Je deelt namelijk de advertentiekosten door de conversies. En als het om de gemaakte kosten gaat, wil je deze natuurlijk zo laag mogelijk houden, voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Een lage CPA is dus aantrekkelijk. Door de CPA te bekijken, kun je bepalen of de advertenties de kosten waard zijn.

CPC
Cost per click: de kosten voor een klik op jouw advertentie. Deze kosten verschillen per klik, afhankelijk van onder andere de concurrentie op dat moment. De gemiddelde CPC is dan weer alle CPC’s bij elkaar opgeteld, gedeeld door het aantal clicks: de gemiddelde prijs die je betaalt voor een klik op jouw advertentie. Bij Google Ads betaal je alleen per klik en dan kun je van tevoren een maximale CPC instellen, dit is het maximale bedrag dat jij wilt uitgeven aan één klik. Interessant om erbij te vermelden: stel dat jij maximaal €5,- biedt als maximale CPC en jouw concurrent biedt maximaal €4,-. Jij bent bereid er meer voor te betalen, dus je wint de veiling. Maar Google laat jou niet €5 betalen. De zoekmachine kiest ervoor om het één na hoogste bod te rekenen, plus één cent. Jij betaalt dan dus €4,01 voor de klik.

De rekensom voor de CPC: Kosten/Clicks= CPC.

CPD
Cost per download zijn de kosten per download van een product. Deze afkorting is vooral bedoeld voor het afrekenen van app-downloads.

CPI
Cost per install heeft ook weer te maken met mobiele apps of software voor een computer.

CPL
Cost per lead zijn de kosten per lead (mogelijke nieuwe klanten).

CPM
Cost per mille zijn de kosten per duizend vertoningen. Met deze afkorting zul je te maken krijgen als je werkt met banneradvertenties. Dit zijn de kosten per duizend keer dat de banner is vertoond. Het doel van de banner is om het product of de dienst onder de aandacht te brengen bij de doelgroep.

Dan heb je ook nog de eCPM, de Effective Cost Per Mille. Hiermee worden de gemiddelde kosten per duizend weergaven bedoeld.

CPS
Cost per sale zijn de kosten per transactie via jouw eigen website. Het zijn als het ware je verkoopkosten. Stel dat je werkt met affiliate marketing, waarbij een derde partij betrokken is bij de verkoop van jouw product, dan ontvangt deze partij een percentage van het verkoopbedrag. Bij affiliate marketing zul je CPS veel tegenkomen als verdienmodel.

CPV
Cost per view zijn de kosten die je betaalt per weergave. De CPV is een verdienmodel dat je vooral ziet bij videomarketing. Hoe vaker jouw video wordt bekeken, hoe groter de kans dat een product verkocht wordt of dat de video een lead oplevert.

CPX
We hadden al CPA als cost per acquisition, en CPX staat dus voor cost per action. Deze actie kan van alles betekenen, zoals een click of een betaling, maar ook iemand die zich inschrijft op een nieuwsbrief of een contactformulier.

CTA
Call to action. Eindelijk een C die niet voor ‘cost’ staat, maar voor ‘call’. Je doet een call to action: een oproep om tot actie over te gaan. Mensen lezen jouw tekstadvertentie of zien jouw banner voorbijkomen, waarna jij ze oproept om actie te ondernemen. Denk aan: ‘shop nu’, ‘meld je aan’, ‘lees meer’, ‘klik hier’, ‘maak een afspraak’ enzovoorts. Een goede CTA is altijd van belang.

CTR
Click through rate, in het Nederlands: doorklikratio. De CTR geeft de verhouding tussen het aantal vertoningen van de advertentie en het aantal klikken erop weer. Dit is een percentage volgens de volgende berekening: klikken/vertoningen = CTR.

ROI
Return on investment heeft te maken met de verhouding tussen de omzet en de investering. De ROI wordt weergegeven als percentage. Als de ROI namelijk hoger is dan 100%, dan is een investering winstgevend.

Rekenvoorbeeld: je hebt een omzet van €1000 en een investering van €250.
ROI = (omzet x 100) / investering.
In dit geval dus: (1000 x 100) / 250 = een ROI van 400%.

ROAS
Return on ad spend heeft te maken met het rendement van een advertentie. De ROAS bereken je als volgt: advertentieopbrengsten / advertentiekosten. Je krijgt dan een percentage waarmee je inziet in hoeverre je de kosten terugverdient. Belangrijk verschil tussen ROAS en ROI: bij ROI worden alle kosten meegerekend, maar bij ROAS alleen de directe advertentiekosten.

SEA
Search Engine Advertising is het adverteren in zoekmachines. Men denkt dan al snel aan Google, maar je kunt ook adverteren in andere zoekmachines als Bing en Yahoo. Wel gaat ongeveer 95% van al het zoekverkeer online via Google. Adverteren in Google gaat via Google Ads (voorheen Google Adwords). Lees meer over de SEA-diensten van ad your service op onze website.

SEO
Search Engine Optimization staat dicht bij SEA. SEA is het adverteren in zoekmachines en SEO is het optimaliseren van teksten voor zoekmachines. Het grote verschil: bij SEA betaal je direct voor de advertenties (CPC) en bij SEO niet. Een zoekresultaat (in bijvoorbeeld Google) via SEO is namelijk geen advertentie. Het is een organisch resultaat. SEO heeft namelijk alles te maken met de content op jouw website. Teksten dienen op de juiste manier geschreven te zijn en relevant te zijn voor de zoekopdracht, om hoog te scoren in Google. Ook moet jouw website technisch in orde zijn om in Google een hoge waardering te krijgen. Lees alles over SEO en wat ad your service hierin voor jouw bedrijf kan betekenen.

SEM
Search Enige Marketing is eigenlijk de overkoepelende term voor SEA en SEO. Het heeft te maken met de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines.

SERP
Search Engine Results Page is een resultatenpagina binnen een zoekmachine die je te zien krijgt nadat er een zoekopdracht is ingevoerd. Dit leest misschien een beetje verwarrend, maar het is als volgt: je voert een zoekopdracht uit in Google en komt vervolgens op een pagina vol zoekresultaten. Deze pagina noem je de Search Engine Results Page, afgekort tot SERP. Op deze SERP wil jij met jouw website natuurlijk de hoogste positie behalen (SEO) of met je advertentie vertoond worden (SEA).

PPV
Pay per view is nog zo’n verdienmodel binnen de online marketing. Of eigenlijk: het is een afrekenmodel. De adverteerder betaalt alléén wanneer zijn banner (of video) daadwerkelijk is bekeken. Niet te verwarren met de term pay per view binnen de televisiewereld. Hiermee wordt namelijk pay per view bij on demand-video’s bedoeld.

Dit is pas een deel van alle afkortingen die je tegenkomt binnen de online marketing, maar het zijn wel de meest voorkomende. Op andere (technische) afkortingen komen we later bij je terug.

Dit vinden onze klanten van ons
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Daniel
Daniel
06:12 22 Apr 20
Nils heeft voor verschillende klanten van ons de paid advertising verzorgd en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit, de professionaliteit en de communicatie. Hij denkt mee, komt met nieuwe ideeën en is een fijn persoon om mee samen te werken. Een absolute aanrader dus.
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!