pagespeed insights google

Als je denkt aan SEO, denk je misschien al snel aan het schrijven van content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Maar een goede SEO-strategie bevat veel meer dan alleen content. We schreven al eens over de meest gemaakte fouten op het gebied van SEO en één daarvan ging over de website zelf.

Google heeft namelijk alles in de gaten. Naast de content die je publiceert, kijkt de zoekmachine namelijk ook naar technische aspecten. De technische aspecten worden ook wel de Core Web Vitals genoemd. Deze bepalen de gebruikerservaring van websites. Een belangrijk onderdeel daarvan: de snelheid van je website. De metric Largest Contenful Paint meet de laadprestaties van een pagina. Een grotere ergernis anno 2020 is natuurlijk het wachten op een website die maar niet lijkt te laden. Ja, first world problems, maar toch.

PageSpeed Insights

Is jouw pagina snel genoeg volgens de eisen van Google? Dat kun je gemakkelijk controleren in de tool die Google daar zelf voor aanbiedt: PageSpeed Insights. Voor deze tool heb je geen stappenplan van ons nodig, want PageSpeed Insights spreekt behoorlijk voor zich.

pagespeed insights

Je geeft simpelweg de URL van jouw website (of een specifieke pagina hiervan) op en PageSpeed Insights begint met analyseren. Dit analyseren duurt niet erg lang en je ziet hoe ver de tool is in een percentage.

pagespeed insights

Vervolgens krijg je een cijfer van 0 tot 100, waarbij 100 het hoogst haalbare is en je volgens PageSpeed een heel snelle website hebt. Let op: er is een aparte analyse voor desktop en mobiel en de resultaten hiervan kunnen behoorlijk uit elkaar liggen.

google pagespeeds insights

Als je een hoge score hebt en dus een snelle website, ben je natuurlijk tevreden met de uitkomst. Alles vanaf 90 en hoger is groen. Maar scoor je een cijfer in een oranje of rode cirkel, dan wil je natuurlijk graag weten wat er beter kan. De tool heet niet voor niets PageSpeed Insights, want je krijgt na de analyse ook te zien wat er aan je website mankeert.

pagespeed insights

Dit begint met de zogeheten ‘Labgegevens’, waar je onder andere te zien krijgt hoe snel de content van een pagina zichtbaar is, hoeveel tijd er nodig is voordat een pagina volledig interactief is en het tijdstip waarop de grootste tekst of afbeelding is weergegeven.

Vervolgens – en hier draait het vooral om – krijg je bij de ‘Aanbevelingen’ te zien wat je kunt doen om de pagina sneller te maken. Elk onderdeel van de aanbevelingen kun je openvouwen, waarna er een uitleg staat over deze aanbeveling.

pagespeed insights

Tips om je website sneller te maken voor PageSpeed Insights

Afbeeldingen

Een afbeelding uploaden is misschien een snelle handeling waar je nauwelijks over nadenkt. Om je website sneller te maken, is het wel van belang om hier toch even iets meer tijd in te steken. Je kunt namelijk al gemakkelijk een beter resultaat boeken in PageSpeed Insights door simpel de bestandsvorm van je afbeeldingen te veranderen. Zo werkt JPEG 2000, JPEG XR en WebP beter dan een normale JPEG of een PNG. Hierdoor krijg je snelle downloads en minder dataverbruik.

Houd ook rekening met het formaat van afbeeldingen. Ook dit heeft invloed om het verbruik van data en de laadtijd van de pagina. Wanneer afbeeldingen groter zijn dan nodig, wordt dit achter de schermen als het ware gecorrigeerd en dit kost natuurlijk tijd.

Ook is er een optie om afbeeldingen nog niet te laten laden, wanneer deze nog niet in beeld zijn. Wat bedoelen we daarmee? Zie een webpagina als een boek met bladzijden. Je kunt omlaag scrollen en dit is eigenlijk het omslaan van een bladzijde. Zo kun je ervoor kiezen om eerst alléén de afbeeldingen te laden die ook daadwerkelijk in beeld zijn. Afbeeldingen die lager op de pagina staan, worden pas geladen als de gebruiker omlaag scrolt. Dit heet ook wel ‘lazy loading’ en WordPress heeft hier bijvoorbeeld speciale plugins voor.

Pagina-omleidingen

Het kan soms zijn dat je pagina’s moet omleiden, omdat een URL niet meer bestaat. Een omleiding gebruik als je wilt dat een URL naar een andere URL verwijst. Dit worden ook wel ‘redirects’ genoemd. Zie een pagina-omleiding als een winkel met meerdere ingangen. Een bezoeker staat voor de deur, maar daar hangt een briefje waarop staat dat je moet omlopen naar de ingang om de hoek. Je kunt je voorstellen: dit kost tijd. Probeer pagina-omleidingen daarom te vermijden en alleen te gebruiken wanneer dit écht niet anders kan.

Wanneer je jouw website analyseert in Google PageSpeed Insights, zul je zien dat hier behoorlijk technische aanbevelingen tussen zitten. Logisch als je hier geen raad mee weet. Klop hiermee dan ook aan bij een web developer die weet wat er nodig is om jouw website sneller te maken.

Heb jij hulp nodig bij het bouwen van een snelle en professionele website? Daar kan ad your service je mee helpen. Neem contact op om te ontdekken wat wij voor elkaar kunnen betekenen!

 

 

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader