instagram tools

Wanneer je Instagram in je privéleven gebruikt, draait het om zonnige vakantiefoto’s, kiekjes van perfecte gerechten in een restaurant en video’s van toffe feesten. Het gras is altijd groener… op Instagram. En op die manier lijkt het best een simpel platform. Fotootje hier, videootje daar. Je gooit er af een toe een story op met rare gifjes en je bent er wel weer klaar mee.

Als je Instagram ook professioneel gezien gaat gebruiken, zul je erachter komen dat er heel veel verschillende tools zijn die je kunnen helpen bij het gebruiken van dit platform. Wil je ook op zaterdag en zondag posten op The Gram, maar vieren jij en je collega’s dan weekend? Daar is een tool voor. Wil je al je interessante posts linken aan een artikel of blog op je website? Daar is ook een tool voor. Wil je zorgen dat je stories eruitzien alsof een art director zich erover heeft gebogen? Daar is een tool voor. We kunnen nog wel even doorgaan, maar om een lang verhaal kort te maken: overal is een tool voor.

Zelf gebruiken we er ook een aantal en we delen graag onze favoriete tools met je. We delen ze in per categorie en zullen daar dan een paar verschillende tools bij noemen.

Instagram: link in bio

Instagram geeft je de mogelijkheid om een link in je bio te plaatsen. Een term die je misschien kent van de hashtag #linkinbio. Je post iets op Instagram en wilt daarbij verwijzen naar een link op jouw website, dus je sluit de post af met “check het via de #linkinbio”. In jouw bio staat vervolgens de link waar bezoekers op kunnen klikken om bij een bepaald product, artikel of pagina uit te komen.

Je kunt maar één link in je bio plaatsen. Maar wat als je elke dag een post op Instagram plaatst? Dan moet je in principe elke dag de link veranderen. Je raadt het al: hier is een tool voor. Er zijn tools waarin je zelf meerdere links kunt plaatsen, waar de gebruiker terecht komt door te klikken op de link in jouw bio. Erg makkelijk in gebruik, want je hoeft maar één keer de link van jouw account aan te passen en de rest gaat vanzelf.

Linktree

Een veelgebruikte tool voor de link in je bio is Linktree. Dit is een gratis tool waarmee jij een link in je bio kunt plaatsen, waarin je vervolgens meerdere links kwijt kunt. In jouw bio komt namelijk de volgende link te staan: linktr.ee/[gebruikersnaam]. Wanneer gebruikers klikken op deze link, komen ze op een overzicht van meerdere links, waarvan jij de tekst zelf kunt invullen. Je kunt zoveel links in deze tool plaatsen als je zelf wilt.

De basis van de tool is gratis, maar je kunt uitbreiden met een betaalde versie, waarmee je bijvoorbeeld de layout van de linkpagina kunt veranderen.

Een voorbeeld van hoe dit eruit komt te zien:

linktree instagram tool

 

Linkin.bio / Later

Deze tool gebruiken wij zelf, omdat de tool makkelijk in gebruik is en de layout er goed uitziet. Waar je bij Linktree op een pagina komt waar de links in een rijtje onder elkaar staan, kom je bij Linkin.bio van Later bij een pagina waar de link gekoppeld is aan de afbeelding van de post.

Dit klinkt misschien een beetje onduidelijk, dus we plaatsen er even een voorbeeld bij:

linkinbio tool

Links zie je de tijdlijn op Instagram van ad your service. Rechts zie je de pagina waar je terecht komt nadat je op de link in onze bio klikt. De posts die wij linken aan een URL op onze website, worden als afbeelding getoond in de link-tool. Plaats jij een mooie foto van een product op jouw Instagram en link je vervolgens naar de pagina van dit product op jouw website? Dan klikken gebruikers op de link in jouw bio en herkennen ze de afbeelding van het product.

De tool is gratis en naast doorlinken via de link in je bio kun je er nog veel meer mee. Zeker de moeite waard dus!

LNK.BIO

Nog een makkelijke en gratis tool voor het delen van meerdere links via de link in je bio is LNK.BIO. Je kunt je eigen URL maken voor de link in je bio, zoveel links delen in de tool als je maar wil en de links komen als artikelen onder elkaar in de tool te staan. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe Lonely Planet gebruik maakt van deze tool.

linkinbio tool

Tool om Instagram-posts in te plannen

Later

Later is dezelfde website als waar de tool Linkin.bio ook in zit. Met Later kun je ook posts op Instagram plannen. Je kunt je foto’s gemakkelijk uploaden in de tool en deze automatisch op jouw tijdlijn laten plaatsen op het gewenste moment. Je kunt de app downloaden voor op je telefoon, maar het werkt even makkelijk via de website op je desktop. Later werkt erg fijn, de kalender spreekt voor zich en de berichten worden automatisch op Instagram geplaatst, dus jij hoeft er in je weekend niet meer naar om te kijken. Plan je meerdere posts in? Dan kun je ook direct kijken hoe jouw tijdlijn er dan uiteindelijk uit komt te zien.

tool instagram post plannen

Natuurlijk hoef je deze tool niet alleen in het weekend te gebruiken. Wil je elke dag actief zijn op Instagram, maar vind je het onhandig om daar dagelijks mee bezig te zijn? Dan kun je een planning-tool als Later ook gebruiken om voor de hele week (of langer) vooruit te plannen.

Later werkt gratis, maar er is ook een betaalde versie. Hiermee kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar het gebruik van hashtags en zelfs stories op Instagram inplannen.

Buffer

Ook Buffer is een tool waarmee je Instagram-berichten kunt plannen op je tijdlijn. De tool spreekt voor zich en is makkelijk in gebruik. Buffer is echter niet gratis, maar kost ook weer niet de wereld. Voor $15 heb je al het basispakket waarmee je 100 posts per maand kunt inplannen. Werk je met een heel team van social media managers? Dan zijn er uitgebreidere pakketten waarmee je tot 2.000 posts per maand kunt inplannen en met meerdere collega’s van de tool gebruik kunt maken voor meerdere accounts.

Buffer instagram planning tool

Instagram Stories maken in een app

Instagram Stories blijven 24 uur staan en daarna verdwijnen ze vanzelf. Als je met je privé-account op Instagram zit, zullen de stories vooral bestaan uit leuke foto’s van vrienden die uiteten zijn, een grappige kat hebben of een festival bezoeken. Als je met je bedrijf gebruik wilt maken van stories, zul je er echter iets meer tijd in moeten steken dan huis-, tuin- en keukenfotografie.

Gelukkig zijn er een paar tools waarmee je gemakkelijk kunt zorgen dat jouw stories aansluiten bij de rest van jouw tijdlijn en Instagram.

StoryArt

StoryArt is een app waarmee je gemakkelijk Instagram Stories kunt ontwerpen en plaatsen. Een deel van de app is gratis en voor sommige ontwerpen moet je betalen. Maar met de gratis layouts kun je al een heel eind komen. Hieronder een aantal voorbeelden van wat je met StoryArt kunt maken. Dit gaat van collages tot schermvullende beelden en je kunt er zelf tekst aan toevoegen, in het lettertype dat jij wilt, de kleur die je mooi vindt en je kunt zelf bepalen hoe groot de tekst wordt. Kortom: een makkelijke tool waar je veel kanten mee op kunt. Sla de story op in je galerij of plaats ‘m direct op je Instagram Stories!

instagram storyart stories

Unfold

Unfold is eenzelfde soort app als StoryArt: je kunt hier jouw stories vormgeven en makkelijk doorplaatsen op Instagram. Met Unfold kun je ook nog je afbeeldingen bewerken én je kunt gemakkelijk jouw favoriete sjablonen opslaan in een mapje.

Ook Unfold kun je gratis gebruiken, maar er is ook Unfold+. Hiermee heb je toegang tot nog meer templates voor het maken van stories die precies bij de look and feel van jouw bedrijf passen.

unfold instagram app

Hashtags zoeken

Ga je aan de slag met Instagram, dan wil je gebruikmaken van hashtags om een groter bereik te creëren. Maar welke hashtags moet je gebruiken onder jouw berichten op Instagram? Ja, zelfs daar is een tool voor.

Tagify

Gratis en makkelijk in gebruik: Tagify. Je vult een of meerdere woorden in en Tagify laat je zien welke hashtags hierbij passen en hoeveel deze gebruikt worden. Voor het voorbeeld hebben wij ‘onlinemarketing’ ‘socialmedia’ en ‘socialadvertising’ ingevuld, zoals je op de linker afbeelding ziet. Rechts zie je de uitkomst van de hashtags en de hoeveelheid posts die hier aan verbonden zit.

hashtags zoeken instagram tool tagify

Wil jij hulp bij het managen van jouw accounts op social media? ad your service denkt graag met je mee over social media-uitingen en social advertising. Lees hier meer over wat social media voor jouw bedrijf kan betekenen.

 

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader