TikTok test nieuwe Stories-functie

Video-app TikTok is begonnen met het testen van een nieuwe Stories-functie, waarmee gebruikers video’s kunnen delen die na 24 uur automatisch verdwijnen. De woordvoerder van TikTok heeft deze informatie bevestigd in gesprek met Variety. De functie is daarmee vergelijkbaar met de Stories-functie van Instagram, Facebook, Snapchat en LinkedIn. Het is nog niet bekend of en wanneer TikTok de feature grootschalig uitrolt.
TikTok, onderdeel van de Chinese internetgigant Bytedance, is in meerdere landen buiten de VS begonnen met het testen van de nieuwe Stories-functie. Net zoals de Stories op andere social media verdwijnen deze posts automatisch na 24 uur. De woordvoerder van TikTok heeft in het gesprek met Variety aangegeven dat zij ‘’experimenteren met manieren om makers extra formats te geven om hun creatieve ideeën tot leven te brengen voor de TikTok-gemeenschap.’’
Sidebar
De Stories verschijnen in een sidebar op het platform, waar gebruikers de verhalen van mensen die ze volgen kunnen bekijken voordat ze na 24 uur automatisch verdwijnen. Gebruikers kunnen via diezelfde sidebar zelf een Story aanmaken door op de ‘create’-knop te klikken. Deze verhalen kunnen vervolgens van muziek, captions en filters worden voorzien, net zoals de reguliere TikTok-video’s.
Gebruikers kunnen ook op de profielfoto van hun favoriete ‘TikTokkers’ klikken om hun Stories te kunnen bekijken. TikTok heeft het ook mogelijk gemaakt dat gebruikers kunnen reageren op de Stories van gebruikers. Dat komt overeen met de Stories-functies van verschillende ander social media platforms, waaronder Instagram en Snapchat.
Kopiëren en gekopieerd worden
Het Stories-concept is een aantal jaren geleden ontstaan op Snapchat. Later werd de functie gekopieerd door grote rivalen, als Instagram en Facebook. Vorig jaar heeft ook LinkedIn zich aangesloten in het rijtje. Twitter is afgelopen jaar begonnen met een vergelijkbare functie genaamd Fleets, maar besloot afgelopen week om te stoppen met deze functie omdat het naar eigen zeggen te weinig werd gebruikt door Twitteraars.
Tegelijkertijd zijn bepaalde elementen van TikTok juist door deze social media concurrenten gekopieerd. Zo zijn de korte video’s waar TikTok bekend om staat nu ook te zien in Instagram Reels, Snapchat Spotlight en YouTube Shorts.
Andere nieuwe features van TikTok
TikTok, vroeger Musical.ly, heeft vorige maand de lengte van video’s verdrievoudigd van 60 seconden tot drie minuten. Deze functie is toegevoegd om videomakers een ander hulpmiddel voor hun video’s te geven, en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat gebruikers meer tijd in de app doorbrengen. Daarnaast zet TikTok de komende tijd ook meer in op livestreams. Zo kun je nu o.a. een livestream met twee gebruikers uitzenden en is het mogelijk om een TikTok-livestream op mobiele apps picture-in-picture te bekijken. Daardoor kan je de livestream blijven kijken terwijl je een andere app gebruikt.
Door de enorme groei die TikTok doormaakt heeft het bedrijf het een tijdje geleden ook mogelijk gemaakt om te kunnen adverteren op het platform. TikTok adverteren staat nog wel in de kinderschoenen als je het vergelijkt met Instagram of Facebook.
Over TikTok
TikTok is in 2014 begonnen onder de naam Musical.ly. Met de app kunnen gebruikers video’s tussen de 15 seconden en 1 minuut maken waarin ze playbacken op een door hen gekozen lied. Het Chinese bedrijf Bytedance kocht Musical.ly op 9 november 2017 over en combineerde twee apps, Musical.ly en hun eigen app TikTok. Op 2 augustus 2018 is de app onder de naam TikTok gelanceerd.
Of de nieuwe Stories-functie van TikTok een succes zal worden, moet nog blijken.