Google Data Studio

Als online marketeer ben je continu bezig met data. Je verzamelt data, je analyseert data en uiteindelijk visualiseer je data. De data die je verzameld hebt, kun je inzichtelijk maken in een programma als Excel of Google Spreadsheets, maar er is een interessante rapportagetool waar we je graag over willen vertellen: Google Data Studio.

De tool werd al in 2016 op de markt gebracht, maar was toen nog onderdeel van Google Analytics 360 Suite, waarvoor je moest betalen. Inmiddels is Data Studio een aparte en gratis tool geworden. Wat is Data Studio precies, wat kun je ermee en hoe werkt het? Je leest het hier.

Wat is Google Data Studio?

Je las het al: het is een tool van Google. Maar waar gebruik je ‘m precies voor? Met Google Data Studio kun je data weergeven in een rapportage. Deze data kan uit verschillende bronnen verzameld worden en komt samen in Data Studio, waar je met verschillende templates een rapportage kunt maken.

google data studio

Je kunt gegevens visualiseren door het gebruik van grafieken, diagrammen en tabellen. Deze rapporten kun je dan weer delen met je team of klanten, maar je kunt ook samen aan een rapport werken.

Rapportages maken in Google Data Studio

In de ’template gallery’ van Data Studio vind je al elf templates die je kunt gebruiken voor het maken van rapportages.

google data studio templates

Wil je niet aan de slag met een bestaand template? Dan kun je ook zelf een eigen rapport opbouwen en deze helemaal inrichten hoe je zelf wilt. Je kunt de bestaande templates natuurlijk wel altijd als voorbeeld gebruiken of er eens doorheen bladeren om te ontdekken wat je allemaal kunt met deze tool.

Heb je een rapport gemaakt die alle gegevens bevat die je nodig hebt? Dan kun je dit opslaan als een eigen template. Zo kun je in het vervolg dit template vaker gebruiken.

Hoe krijg je toegang tot Data Studio?

Rapporten in Data Studio bekijken

Een rapport in Data Studio is gemakkelijk te gebruiken en te delen. Je hebt alleen een browser nodig en internetverbinding. Als je rapporten uit Data Studio wilt delen met bijvoorbeeld een klant, dan hoeft de klant hier geen programma voor te downloaden. Er is zelfs geen Google-account voor nodig om een rapport te bekijken.

Google heeft Data Studio getest in Chrome, Safari en Firefox, dus met deze browsers kun je zeker aan de slag. Werk je in een andere browser? Stap dan liever over op een van bovenstaande drie, want Google raadt af dat je met Data Studio werkt in andere browsers.

Rapporten in Data Studio maken of bewerken

Om een rapport te maken (of een bestaand rapport te bewerken) heb je wel een Google-account nodig. Ook heb je een Google Drive nodig, omdat Data Studio bestanden opslaat in Drive en de deelfunctie daarvan gebruikt.

Bronnen koppelen aan Data Studio

We noemden het al even, maar dit is dé reden dat Data Studio een heel fijne tool is: je kunt verschillende bronnen koppelen aan Google Data Studio (ook bronnen die niet van Google zijn) en alle data op één plek samenbrengen. Het vervelende van werken in Spreadsheets of een Excel-bestand, is dat je continu al je data moet exporteren uit alle verschillende bronnen. Verzamel je alleen data in Google Analytics? Dan is dit nog prima te doen, maar komt er data uit veel meer verschillende bronnen, dan maak je het jezelf een stuk makkelijk door dit allemaal aan Data Studio te koppelen.

Je koppelt gemakkelijk Google Ads, Analytics en Search Console aan Data Studio. Maar ook social media platformen als Facebook, Twitter en LinkedIn. Elk programma waar jij data verzameld, koppel je aan Data Studio.

Wil je die gegevens koppelen aan Data Studio? We loodsen je er in vier stappen doorheen.

1. Klik linksboven op de knop ‘Maken’.

2. Vervolgens vouwt er een menu open, waar je kiest voor ‘Gegevensbron’.

3. Hier selecteer je de bron die je wilt koppelen, zoals je in de afbeelding ziet staan de Google Connectors bovenaan. Dit zijn bronnen als Google Analytics, Ads en Search Console.

4. Heb je de juiste bron gevonden? Autoriseer deze dan en klik op ‘Verbinden’.

google data studio bronnen

 

Meer informatie over het koppelen van je gegevens vind je hier en als je Data Studio tot in de puntjes wil leren kennen, kun je terecht bij de Academy van Google.

Wil je hulp bij Google Data Studio? Neem dan contact met ons op!

 

 

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader