Een interessant onderdeel van online marketing is social advertising: adverteren op social media. Met social media is het namelijk nog nooit zo makkelijk geweest om informatie over jouw bedrijf te verspreiden én dit bij de juiste doelgroep aan te laten komen. Met social advertising kun je namelijk héél gericht targeten op de doelgroep die jij wilt bereiken.

Maar social media is een breed begrip, want er zijn veel verschillende platformen die daar onder vallen. Denk aan Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Wat is het marktaandeel van deze verschillende platformen? Dat is natuurlijk interessante informatie als je op social media wilt adverteren.

We vergelijken de verhoudingen tussen de verschillende social media platformen van begin dit jaar, januari 2020, en de laatst beschikbare cijfers: mei 2020.

social media marktaandeel

Marktaandeel Facebook

Facebook kelderde eind 2019 behoorlijk hard en sloot de decembermaand af met een marktaandeel van 49,02%. Januari 2020 begon het met een marktaandeel van 52,53% en inmiddels heeft het een behoorlijke inhaalslag gemaakt: mei steekt het grootste social media platform er weer met kop en schouders bovenuit met een marktaandeel van 62,21%.

Marktaandeel Pinterest

Bij Pinterest lijkt er weinig aan de hand in 2020, maar schijn bedriegt. In de bovenstaande tabel zie je namelijk alleen de maanden januari en mei van dit jaar. In maart was er namelijk een behoorlijk dip met 15,5%, op hetzelfde moment dat Facebook een piek beleefde van meer dan 65%. De een z’n dood is de ander z’n brood, ook als het gaat om het marktaandeel binnen social media.

Marktaandeel Instagram

Facebook en Pinterest hebben in de maand mei beide een stijgende lijn, dus daar moeten andere platformen dan ook inleveren. En die klap komt hard aan bij Instagram. Tot april heeft The Gram een marktaandeel van 6,82%, maar in mei daalt deze lijn en houdt het platform nog maar 2,12% over.

Marktaandeel Twitter

Ook Twitter levert in op het succes van Facebook en Pinterest. Het platform met de 140 tekens verliest 3% in het marktaandeel op social media. Het marktaandeel van videoplatform YouTube is een stuk stabieler. Niet groot, maar wel stabiel. Het marktaandeel van YouTube stijgt, zoals je in de tabel ziet, lichtelijk.

Deze cijfers zijn niet op basis van de hoeveelheid verkeer die de social media platforms genereren. Deze statistieken komen voort uit paginaweergaven waarnaar wordt verwezen door een social media-post. De rangschikking omtrent het marktaandeel is dus op basis van de hoeveelheid verkeer die deze platformen verwijzen naar andere websites. En dat maakt het zo interessant voor adverteerders. Facebook heeft dus (by far) het grootste marktaandeel en dat betekent dat er via dit platform veel andere websites bereikt worden.

Meer weten over social advertising? Lees hier wat social media voor jouw bedrijf kan betekenen of neem contact met ons op zodat wij je alles kunnen vertellen over adverteren op social media.

Bron: Statcounter

marktaandeel social media 2020

Het marktaandeel van social media platformen in Nederland van januari 2020 tot mei 2020.

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader