Een interessant onderdeel van online marketing is social advertising: adverteren op social media. Met social media is het namelijk nog nooit zo makkelijk geweest om informatie over jouw bedrijf te verspreiden én dit bij de juiste doelgroep aan te laten komen. Met social advertising kun je namelijk héél gericht targeten op de doelgroep die jij wilt bereiken.

Maar social media is een breed begrip, want er zijn veel verschillende platformen die daar onder vallen. Denk aan Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Wat is het marktaandeel van deze verschillende platformen? Dat is natuurlijk interessante informatie als je op social media wilt adverteren.

We vergelijken de verhoudingen tussen de verschillende social media platformen van begin dit jaar, januari 2020, en de laatst beschikbare cijfers: mei 2020.

social media marktaandeel

Marktaandeel Facebook

Facebook kelderde eind 2019 behoorlijk hard en sloot de decembermaand af met een marktaandeel van 49,02%. Januari 2020 begon het met een marktaandeel van 52,53% en inmiddels heeft het een behoorlijke inhaalslag gemaakt: mei steekt het grootste social media platform er weer met kop en schouders bovenuit met een marktaandeel van 62,21%.

Marktaandeel Pinterest

Bij Pinterest lijkt er weinig aan de hand in 2020, maar schijn bedriegt. In de bovenstaande tabel zie je namelijk alleen de maanden januari en mei van dit jaar. In maart was er namelijk een behoorlijk dip met 15,5%, op hetzelfde moment dat Facebook een piek beleefde van meer dan 65%. De een z’n dood is de ander z’n brood, ook als het gaat om het marktaandeel binnen social media.

Marktaandeel Instagram

Facebook en Pinterest hebben in de maand mei beide een stijgende lijn, dus daar moeten andere platformen dan ook inleveren. En die klap komt hard aan bij Instagram. Tot april heeft The Gram een marktaandeel van 6,82%, maar in mei daalt deze lijn en houdt het platform nog maar 2,12% over.

Marktaandeel Twitter

Ook Twitter levert in op het succes van Facebook en Pinterest. Het platform met de 140 tekens verliest 3% in het marktaandeel op social media. Het marktaandeel van videoplatform YouTube is een stuk stabieler. Niet groot, maar wel stabiel. Het marktaandeel van YouTube stijgt, zoals je in de tabel ziet, lichtelijk.

Deze cijfers zijn niet op basis van de hoeveelheid verkeer die de social media platforms genereren. Deze statistieken komen voort uit paginaweergaven waarnaar wordt verwezen door een social media-post. De rangschikking omtrent het marktaandeel is dus op basis van de hoeveelheid verkeer die deze platformen verwijzen naar andere websites. En dat maakt het zo interessant voor adverteerders. Facebook heeft dus (by far) het grootste marktaandeel en dat betekent dat er via dit platform veel andere websites bereikt worden.

Meer weten over social advertising? Lees hier wat social media voor jouw bedrijf kan betekenen of neem contact met ons op zodat wij je alles kunnen vertellen over adverteren op social media.

Bron: Statcounter

marktaandeel social media 2020

Het marktaandeel van social media platformen in Nederland van januari 2020 tot mei 2020.

Dit vinden onze klanten van ons