Screaming Frog: zo crawl jij je website met de SEO Spider

Leestijd 8 minuten

Ben jij op de hoogte van wat er zich afspeelt binnen je website? Hoeveel pagina’s je in totaal hebt en hoeveel foutmeldingen er zijn? Dat is namelijk essentiële info om te weten, zodat jij je pagina goed kan laten scoren. Goed nieuws: De SEO spider Screaming Frog is de ideale tool hiervoor!

Wat is Screaming Frog?

Screaming Frog is een overzichtelijk analyseprogramma dat jouw website scant op fouten. De SEO-tool scant de pagina’s van je website op de voor SEO essentiële punten. Zo weet je precies waar de verbeterpunten liggen!

Om te weten hoe je website ervoor staat in ranking, moet je je website ‘crawlen’. Dit betekent het tot in de puntjes uitpluizen van jouw webpagina’s en eventuele foutmeldingen hierbinnen opsporen. Over alle functies van SEO-spider Screaming Frog kunnen we oneindig doorgaan. We beloven dat we dat niet gaan doen in deze blog. De handleidingen van deze SEO-tool vind je uiteraard op hun website, dus we lichten in deze blog de meest handige tools van Screaming Frog uit. Zo kun jij straks direct aan de slag met je websiteoptimalisatie!

Hoe werkt Screaming Frog?

Waarschijnlijk weet je wel (een beetje) hoe Google een beeld krijgt van jouw website. In het kort verkent het je website met een programma (beter bekend als ‘spider’) door links te volgen en waar ze naartoe leiden. Dit proces omschrijven we als crawlen en Google’s spider heet Googlebot.

De Screaming Frog SEO spider doet precies wat Googlebot doet. Het begint op de pagina waar jij hem start, (meestal) op de homepage. Vanaf hier volgt de tool SEO spider alle links die hij onderweg tegenkomt en verzamelt de nodige data. Vervolgens kun jij uit deze data handige input halen om aan de slag te gaan met je SEO!

Lees ook onze blog: 9 manieren om goed te kunnen scoren in zoekmachines

Zo gebruik je Screaming Frog

We geven een voorbeeld hoe Screaming Frog te werk gaat bij het crawlen van een website. Wanneer je de SEO-tool opent, zie je de volgende zoekbalk:

Screaming Frog zoekfunctie

Hier voer je de homepage in van de website die jij wilt crawlen en klik vervolgens op ‘start’. Wacht nu tot de crawl volledig klaar is. Is je website erg groot, dan kun je kiezen om eerst te beginnen met een deel van de site. Toch raden we bij Ad your service aan een volledige crawl te doen, zodat je complete informatie hebt.

Wanneer de crawl 100% voltooid is, ga je naar het menu aan de linkerzijde om informatie in te zien over de SEO van jouw website. Je SEO-analyse met behulp van Screaming Frog SEO tool kan nu beginnen!

Screaming Frog filterfunctie

Screaming Frog: de belangrijkste tools

We weten nu dat Screaming Frog dus een handige tool is voor je SEO-analyse. Er zijn ontzettend veel functionaliteiten binnen de tool waar je gebruik van kan maken om je website te verbeteren. Dit zijn onder andere:

  • Controleren op missende content
  • 404-fouten oplossen
  • Afbeeldingen optimaliseren
  • URL’s optimaliseren
  • (Onnodige) redirects ontdekken
  • Metagegevens optimaliseren
  • Dubbele content opsporen
  • Geen HTTP links op HTTPS website
  • Interne linkstructuur verbeteren
  • Custom Search

In de volgende paragrafen van dit artikel leggen we je alle belangrijke functies van de tool stap voor stap uit.

Inzicht in foutmeldingen met response codes

Onder het kopje response codes op de website van Screaming vind je onder meer ‘statuscodes’. Met deze codes geeft Screaming Frog SEO spider je inzicht in het functioneren van je website. De statuscodes hebben de volgende betekenis:

2xx codes betekenen dat de URL succesvol is opgehaald. Dit is een goed teken.

3xx codes (ook wel redirects genoemd) houden in dat de bezoeker wordt doorverwezen naar een andere URL. De bezoeker komt uiteindelijk wel waar hij moet zijn, maar het proces duurt langer. Dit ziet Google wel als een minpunt, net zoals de bezoeker zelf! Google moet nu namelijk via twee pagina’s en dat beïnvloedt mogelijk het crawlen van andere pagina’s. Actie: probeer de bezoeker te verwijzen naar de nieuwe URL waar de 3xx-code naar verwijst. Zo komen Google en de bezoeker niet via een omweg op de juiste pagina.

4xx codes betekenen dat een webpagina niet weergegeven kan worden. De URL is dan verwijderd of foutief. Actie: kijk of er pagina’s verwijderd zijn of foutieve URL’s op je website voorkomen.

5xx codes verwijzen naar een foutmelding op de server. De bezoeker krijgt dan geen pagina te zien en er gaat iets mis aan de serverkant. Actie: het beste is om contact op te nemen met je systeembeheerder wanneer je 5xx-codes krijgt.

Afbeeldingen controleren voor optimale laadsnelheid

Wat we nog weleens lijken te vergeten, zijn de afbeeldingen op een website. Gelukkig onderschat Screaming Frog de belangrijkheid van afbeeldingen op een website niet! De tool geeft namelijk overzichtelijk alle afbeeldingen op je site weer. De afbeeldingen die groter zijn dan 100kb worden geselecteerd en gegroepeerd. Door deze afbeeldingen eens nader te checken en indien nodig te comprimeren, kan de laadsnelheid van je website aanzienlijk toenemen!

Metabeschrijvingen en titels: je eerste indruk in Google

Als SEO-er weet je natuurlijk dat een blogpost valt of staat met pakkende SEO-proof titels en metabeschrijvingen. Samen vormen zij een ‘snippet’: dit is het stuk informatie dat je te zien krijgt wanneer je iets zoekt in Google.

Metabeschrijving van ad your service

Een uitnodigende snippet levert natuurlijk meer kliks op, waardoor je metabeschrijvingen en titels zeker niet achterwege mag laten bij je SEO-optimalisatie!

Screaming Frog geeft je een goed inzicht in je huidige metatitels en beschrijvingen. Hij geeft hierbij ook meteen aan wanneer deze te kort of te lang zijn of dubbel op je website staan. Het is slim om eens een middagje uit te trekken voor het nalopen van je snippets. Optimaliseer ze voor de belangrijkste pagina’s van jouw website om de SEO op je website te verbeteren.

Lees ook: Een landingspagina: wat is het en hoe werkt het?

Prijzen Screaming Frog

Benieuwd naar de prijzen van Screaming Frog? Wij verklappen alvast dat je het om die reden niet hoeft te laten. Met de SEO-spider van Screaming Frog krijg je waarschijnlijk het meeste waar voor je geld. Met de gratis versie van Screaming Frog kun je maximaal 500 URL’s scannen. Naast de gratis versie is er een betaalde versie van €239 per jaar.

prijzen-lijst-seo-tool-screaming-frog

Voor zeer uitgebreide tools zoals SEMrush of Moz betaal je een vergelijkbaar bedrag op maandbasis. Het verschil zit hem in dat je bij SEMrush of Moz dashboardanalyses en geautomatiseerde rapportages ontvangt, en dit bij Screaming Frog niet zo zal zijn. Maar wanneer jij weet hoe je de Screaming Frog SEO -tool moet gebruiken, zal je merken dat je heel ver komt en waarschijnlijk geen andere tool meer nodig hebt!

De mogelijkheden van de betaalde versie

De betaalde versie van Screaming Frog kent een groot aantal functies die boven op het gratis basis pakket komt. Een van de grootste verschillen is de crawl functie, waarbij de betaalde versie een unlimited aantal URL’s kan crawlen in plaats van 500. Daarnaast komen er nog vele andere handige fucnties bij zoals crawl vergelijkingen, spelling & grammatica check, gestructueerde data, en Google Analytics, Search Console en Page Insights integraties. Een lijst van alle extra functies van de betaalde versie kun je hier vinden.

Screaming Frog inzetten: ons advies

In dit artikel hebben we in het kort alle belangrijke functies van Screaming Frog uitgelegd. Nu je weet hoe Screaming Frog SEO spider werkt, kan je deze inzetten bij jouw SEO.

Wil je hulp bij Screaming Frog of SEO in het algemeen? Neem dan contact met ons op! Onze SEO specialisten staan voor je klaar om jouw SEO strategie naar een hoger niveau te tillen.

Neem contact op

Wil jij meer bezoekers, klanten, verkopen of aanvragen dan óóit tevoren? Dat snappen we. Neem contact met ons op om samen te bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen! ad your service werkt namelijk voor iedereen.

 

Nils Kuipers

Founder