Technische SEO

Lukt het maar niet om hoger in de zoekresultaten van Google te komen? Dan is het tijd om eens je technische SEO onder de loep te nemen. Bij SEO denken we vaak aan het produceren van unieke content en het gebruiken van de juiste zoekwoorden. Maar er schuilt ook een technische kant achter SEO. En die is niet zo technisch als het klinkt. Ook jij kunt iets doen aan de technische SEO van je website. Maar wat is het precies? En hoe begin je met een SEO technische analyse? We leggen het je stap voor stap uit.

Wat is technische SEO?

Bij technische SEO gaat het niet alleen om de inhoud van je website, maar ook om hoe het er achter de schermen uitziet. Van binnen en van buiten. Het is belangrijk om regelmatig een analyse uit te voeren. Als je content goed staat en de techniek goed in elkaar zit, dan maak je een goede kans in de strijd om een plekje in de zoekresultaten. En technische SEO hoeft niet moeilijk te zijn. Je hebt simpelweg wat tools nodig en een startpunt. Met een snelle laadtijd, de juiste indexatie, een XML-sitemap, HTTPS in je URL en een mobiel-vriendelijke website heb je al de basis van technische SEO. Laten we beginnen.

Stappen om je technische SEO te verbeteren:

Zorg voor een snelle laadtijd van je website

Hoe frustrerend is het als je ergens op klikt en de pagina maar niet wil openen? Juist. Dit wil je voorkomen als iemand op een link klikt naar je website. Pagespeed is een belangrijke meter voor Google en dus bepalend voor je ranking in de zoekresultaten. Hoe het zit met de snelheid van je website, meet je met PageSpeed Insights. Deze tool van Google geeft je ook heldere verbeterpunten. Zo weet je gelijk waar je aan kunt werken om je technische SEO te verbeteren.

Technische SEO

Check je laadtijd met PageSpeed Insights.

Indexeren en crawlen: zorg dat je vindbaar bent

Voor iedere pagina die je publiceert, kun je aangeven of Google deze mag vinden. Dit noemen we indexeren. Soms wil je dat bepaalde informatie niet voor iedereen zichtbaar is, dat kan. Dan zet je de pagina op niet-indexeren voor Google. Wil je juist wel in de zoekresultaten terechtkomen? Dan stel je per pagina in dat Google deze mag vinden. Vaak staat het automatisch al op indexeerbaar bij technische SEO.

Nog een technisch SEO-dingetje: crawlen. Net als spinnetjes die overal heen kruipen, doet Google dit op het web. Maar dan met robotspinnetjes, ook wel webcrawlers. Deze webcrawlers gaan het wereldwijde web af, op zoek naar nieuwe pagina’s en informatie. De spinnetjes vinden alleen de pagina’s van je website die jij op indexeren hebt gezet. Deze mogen dus gevonden worden door de crawlers van Google.

In Google Search Console kun je crawl errors opspeuren. Je kunt in deze tool ook pagina’s een indexering geven of problemen met indexeren oplossen. We leggen je graag uit hoe Google Search Console werkt.

XML-sitemap: help Google om je website te lezen

Een XML-sitemap is onderdeel van indexeren, waar we het eerder over hadden. Kort gezegd is het een plattegrond van je website. Naast SEO-technisch is het ook voor jezelf en je bezoeker handig. Net als de inhoudsopgave van een boek. In een XML-sitemap staat alle informatie die voor Google nodig is om je website te crawlen.

Technische SEO

Zo ziet het eruit als je een sitemap genereert via xml-sitemaps.com.

Met een sitemap help je Google SEO-technisch ook om je nieuwe pagina’s te vinden. Er zijn verschillende tools online te vinden om een sitemap te genereren. In Google Search Console kun je je plattegrond plaatsen. Google heeft ook een handige uitleg over XML-sitemaps.

Is je website mobiel-vriendelijk genoeg?

Belangrijk voor technische SEO: zorg voor een website die goed werkt op telefoons, iPads en andere mobiele apparaten. Anno 2020 zijn de meesten wel zover, maar toch is er altijd ruimte voor verbetering. Wil je weten hoe jouw website scoort op dit gebied? Haal hem eens door de teststraat van Google’s Mobiel-vriendelijke Test Tool.

Technische SEO

Yes! Adyourservice.nl is gebruiksvriendelijk voor telefoons.

Fiks je 404’s: vind en herstel links die niet meer werken

Het is altijd goed om externe bronnen te gebruiken in je blogs of andere informatieve pagina’s op je site. Google kijkt naar de betrouwbaarheid van de info die jij plaatst. Voor je technische SEO is het belangrijk dat deze externe links geen 404’s zijn. Check dus regelmatig je externe bronvermelding. Hiervoor zijn meerdere tools op het internet te vinden die dit voor je doen. Altijd handig. Probeer deze eens: dead link checker.

Als laatste check: zorg voor een veilige website

 Dit onderdeel is niet het belangrijkst voor je technische SEO, maar wel voor de veiligheid van je bezoekers. Zeker als je op je website vraagt om gegevens van klanten en wachtwoorden opslaat. Zorg dat je website begint met HTTPS. Hiervoor heb je een SSL-certificaat nodig. Hoe je dit regelt, is afhankelijk van je webserver.

Technische SEO

Reactie op een tweet van John Mu: Webmaster Trends Analyst @ Google.

Wat kan ad your service voor jou doen bij technische SEO?

Voor een analyse hoef je geen Developer in te schakelen. Met de tools van Google kom je echt al een heel eind. Als je daarnaast ook tijd en aandacht geeft aan waardevolle content, ga je zeker scoren in de zoekresultaten. Kun je toch wel wat hulp van buitenaf gebruiken? Of heb je een frisse blik op je SEO nodig? Neem dan contact met ons op.

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader