Het coronavirus, ofwel COVID-19, beïnvloedt ons dagelijks leven: van ons werk tot aan ons privéleven. Maar daar blijft het niet bij: zo heeft het coronavirus ook invloed op ons media- en online gedrag. DPG Media heeft samen met marktonderzoeker No Ties een onderzoek gehouden onder vijfhonderd respondenten tussen de 25 en 70 jaar tijdens het coronavirus. Dít vinden wij de opvallendste resultaten.

Dagelijks gedrag

Allereerst zijn er een aantal veranderingen in ons dagelijks gedrag. Zo staat de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar ’s ochtends later op (38%) vergeleken met vóór het coronavirus. Zo’n 77% probeert een vast dagritme aan te houden. Dit geldt vooral voor vrouwen. Werk en privé lopen door elkaar heen bij gezinnen (36% heeft hier last van).

Sinds het begin van het coronavirus en midden april heeft men zijn of haar dagelijks gedrag toch wat veranderd. Zo houdt 35% meer afstand van anderen, groet 30% anders dan voorheen (geen hand schudden) en richt 20% zich meer op het gezin en de familie. Ongeveer 20% voelt zich onzeker over zijn of haar financiële situatie. Vooral de sociale contacten (74%), het uiteten gaan (44%), feestjes (39%), reizen (37%) en sporten (22%) worden het meest gemist. Om dit op te vullen wordt er ten opzichte van het begin van het coronavirus meer gesnoept (+6%) en meer alcohol gedronken (+4%).

Het online gedrag

Tijdens het coronavirus besteedt men extra tijd aan media, ter ontspanning of om gewoon op de hoogte te blijven van de actualiteiten. Het nieuws wordt nog altijd extra intensief gevolgd door 70% van de respondenten. Zo’n 57% vertrouwt het nieuws rondom het coronavirus wel en weer 21% juist helemaal niet. Het corona-nieuws verspreidt via social mediakanalen wordt een stuk minder vertrouwd. Vooral het nieuws dat op Facebook wordt verspreid, daar heeft meer dan de helft van de respondenten (52%) geen vertrouwen in. Het nieuws dat via de social mediakanalen van NOS (71%) en via Nu.nl (46%) wordt verspreid wordt daarentegen wél vertrouwd.

Op dit moment werkt 65% (deels) thuis en 72% houdt rekening met een economische recessie. Bijna de helft van de respondenten is wel positief over de toekomst. Men ervaart de periode van het coronavirus vooral als onzeker en saai. Maar Nederland weet zich tóch bezig te houden. Vooral met meer handen wassen (85%), klussen in het huis en/of tuin (42%) en met opruimen (42%). En het online gedrag? Zo’n 30% van de respondenten shopt online. Vooral kleding (13%) wordt nu veel online gekocht, maar ook boodschappen (9%), maaltijden (6%), speelgoed (6%) en klusartikelen (5%). Aanbiedingen vindt men nog altijd belangrijk: 69% procent tegenover 80% vóór het coronavirus.

Populaire online zoekwoorden

En wat zoekt men dan zoal online? Populaire zoekwoorden zijn opblaaszwembaden (stijging met +6.613% ten opzichte van 2019), opzetzwembaden, skeelers, inbouwzwembaden, webcams, tuinplanten, digitale thermometers, kamerplanten, zwembadverwarming én gewichten. Men lijkt zich klaar te maken voor de zomer in eigen tuin. En welke zoekwoorden zijn minder populair ten tijde van het coronavirus? Corsetten (-86%), navigatiesystemen, kostuums, koffers, badpakken, pumps, tops, nette schoenen, autostoel accessoires en erectiemiddelen.

Nederland weet zich ondanks deze turbulente tijd tóch nog goed te vermaken. Mochten er weer nieuwe veranderingen plaatsvinden in ons gedrag (zowel alledaags als online), dan komen we bij je terug!

Benieuwd naar alle resultaten uit het onderzoek? Die vind je hier.

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader