Het coronavirus, ofwel COVID-19, beïnvloedt ons dagelijks leven: van ons werk tot aan ons privéleven. Maar daar blijft het niet bij: zo heeft het coronavirus ook invloed op ons media- en online gedrag. DPG Media heeft samen met marktonderzoeker No Ties een onderzoek gehouden onder vijfhonderd respondenten tussen de 25 en 70 jaar tijdens het coronavirus. Dít vinden wij de opvallendste resultaten.

Dagelijks gedrag

Allereerst zijn er een aantal veranderingen in ons dagelijks gedrag. Zo staat de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar ’s ochtends later op (38%) vergeleken met vóór het coronavirus. Zo’n 77% probeert een vast dagritme aan te houden. Dit geldt vooral voor vrouwen. Werk en privé lopen door elkaar heen bij gezinnen (36% heeft hier last van).

Sinds het begin van het coronavirus en midden april heeft men zijn of haar dagelijks gedrag toch wat veranderd. Zo houdt 35% meer afstand van anderen, groet 30% anders dan voorheen (geen hand schudden) en richt 20% zich meer op het gezin en de familie. Ongeveer 20% voelt zich onzeker over zijn of haar financiële situatie. Vooral de sociale contacten (74%), het uiteten gaan (44%), feestjes (39%), reizen (37%) en sporten (22%) worden het meest gemist. Om dit op te vullen wordt er ten opzichte van het begin van het coronavirus meer gesnoept (+6%) en meer alcohol gedronken (+4%).

Het online gedrag

Tijdens het coronavirus besteedt men extra tijd aan media, ter ontspanning of om gewoon op de hoogte te blijven van de actualiteiten. Het nieuws wordt nog altijd extra intensief gevolgd door 70% van de respondenten. Zo’n 57% vertrouwt het nieuws rondom het coronavirus wel en weer 21% juist helemaal niet. Het corona-nieuws verspreidt via social mediakanalen wordt een stuk minder vertrouwd. Vooral het nieuws dat op Facebook wordt verspreid, daar heeft meer dan de helft van de respondenten (52%) geen vertrouwen in. Het nieuws dat via de social mediakanalen van NOS (71%) en via Nu.nl (46%) wordt verspreid wordt daarentegen wél vertrouwd.

Op dit moment werkt 65% (deels) thuis en 72% houdt rekening met een economische recessie. Bijna de helft van de respondenten is wel positief over de toekomst. Men ervaart de periode van het coronavirus vooral als onzeker en saai. Maar Nederland weet zich tóch bezig te houden. Vooral met meer handen wassen (85%), klussen in het huis en/of tuin (42%) en met opruimen (42%). En het online gedrag? Zo’n 30% van de respondenten shopt online. Vooral kleding (13%) wordt nu veel online gekocht, maar ook boodschappen (9%), maaltijden (6%), speelgoed (6%) en klusartikelen (5%). Aanbiedingen vindt men nog altijd belangrijk: 69% procent tegenover 80% vóór het coronavirus.

Populaire online zoekwoorden

En wat zoekt men dan zoal online? Populaire zoekwoorden zijn opblaaszwembaden (stijging met +6.613% ten opzichte van 2019), opzetzwembaden, skeelers, inbouwzwembaden, webcams, tuinplanten, digitale thermometers, kamerplanten, zwembadverwarming én gewichten. Men lijkt zich klaar te maken voor de zomer in eigen tuin. En welke zoekwoorden zijn minder populair ten tijde van het coronavirus? Corsetten (-86%), navigatiesystemen, kostuums, koffers, badpakken, pumps, tops, nette schoenen, autostoel accessoires en erectiemiddelen.

Nederland weet zich ondanks deze turbulente tijd tóch nog goed te vermaken. Mochten er weer nieuwe veranderingen plaatsvinden in ons gedrag (zowel alledaags als online), dan komen we bij je terug!

Benieuwd naar alle resultaten uit het onderzoek? Die vind je hier.

Dit vinden onze klanten van ons