e-mail marketing

De e-mail als marketingtool bestaat al jaren, maar het is nog steeds een winstgevend onderdeel van de marketingstrategie. Je bouwt er een community mee rondom je product of merk en het is grotendeels te automatiseren. Wil je weten hoe e-mail marketing precies werkt en welke slimmigheden je kunt toepassen? We leggen in 4 stappen uit hoe je start met e-mail marketing.

De voordelen van e-mail marketing

Verstuur je nog geen e-mails of steek je er eigenlijk te weinig tijd in? Weet wat een goede e-mail marketingstrategie je kan opleveren:

 • Een manier om een community op te bouwen voor jouw merk of product.
 • Het kan leiden tot meer leads en uiteindelijk tot meer verkoop.
 • Het is een goedkope manier van marketing.
 • Het spreid je kans op bezoekers naar je website, want je bent niet meer alleen afhankelijk van organisch (SEO) of betaald (SEA) verkeer.
 • Makkelijk te optimaliseren doordat je alle linkjes kunt meten.
 • Makkelijk persoonlijk te maken.
 • Veel tijd kwijt met opzetten, maar daarna grotendeels te automatiseren.

Hoe werkt e-mail marketing?

Er zijn ontzettend veel manieren om e-mail in te zetten als onderdeel van je marketingstrategie. Je kunt dit zelfs grotendeels automatiseren. Dit is heel waardevol om te doen, want zo heb je meer tijd over voor de inhoud van je e-mails. E-mail marketing is lastiger dan het lijkt. Wil je het goed doen? Dan is de A/B test je beste vriend. Door constant te testen en te optimaliseren, weet je wat werkt voor jouw bedrijf en jouw community. Bedenk ook goed wat je uit e-mail marketing wilt halen. Welke doelen wil je bereiken en zijn deze realistisch?

Er zijn een aantal stappen waarmee je aan de slag kunt:

Stap 1. Start met een e-mail marketing CRM-tool

Om het versturen van je e-mails te automatiseren, heb je een e-mail marketingtool nodig. En het liefst met een CRM-koppeling. Met de tool kun je:

 • E-maillijsten maken en bijhouden.
 • E-mails versturen naar verschillende doelgroepen.
 • Rapportages bekijken van het aantal geopende mails, de interacties etc.
 • E-mails automatiseren, zoals een verzendbevestiging of een welkomstmail voor nieuwe inschrijvers.
 • Doelgroepen maken voor retargeting in Facebook op basis van je e-maillijsten.

Een aantal bekende e-mail tools met CRM-integratie zijn:

 • Mailchimp.
 • Spotler.
 • Clang.

Stap 2. Bouw aan je community en je e-maillijst 

Om succesvolle e-mailcampagnes op te zetten, heb je een goede lijst met ontvangers nodig: je e-maillijst. En het liefst wil je hierin ontvangers die zichzelf hebben ingeschreven. Die zijn het waardevolst bij e-mail marketing. Je e-maillijst kun je op verschillende manieren laten groeien.

Geef iets weg – Denk aan een e-book, gratis whitepaper op Linkedin, 10% korting bij je eerste bestelling. Geef iets wat jouw doelgroep aantrekt en wat past bij je product.

Plaats waardevolle content op je website – Als je website niet aantrekkelijk is voor je doelgroep, dal zal je nieuwsbrief dat ook niet zijn. Deel je kennis of andere relevante content op je website, iets wat past bij jouw onderneming. Zo maak je je website waardevol voor je doelgroep en voelt de nieuwsbrief als een extraatje.

Maak het inschrijven simpel én snel – Zorg ervoor dat je inschrijfbutton goed zichtbaar is en op de juiste plekken staat op je website. Dit lijkt misschien simpel, maar is het niet altijd. Je wilt namelijk ook niet overdrijven. Let er ook op dat de button er goed uitziet op desktop én mobiel.

Stap 3. De e-mail marketing nieuwsbrief: maak ‘m relevant

Met de meeste e-mail marketingtools kun je je e-mails personaliseren. Stuur je je nieuwsbrief regelmatig naar een grote groep? Probeer uit te zoeken hoe je die groep kunt segmenteren. Dit kan op basis van demografische gegevens, interesses of andere gegevens.

Je kunt dit ook inzetten bij het aanmelden voor je nieuwsbrief. Vraag om een vinkje bij een bepaalde interesse. Bijvoorbeeld: wil je meer weten over heren-, dames- of kindermode? Zorg er dan ook voor dat je nieuwsbrieven hierop aansluiten. Je groepen worden misschien kleiner, maar je nieuwsbrief is wel een stuk relevanter voor die groep. Kwaliteit boven kwantiteit. 

Stap 4. Automatiseer je e-mail marketing 

Het automatiseren van je e-mails klinkt nogal onpersoonlijk. Maar dat hoeft het niet te zijn! Een geautomatiseerde campagne is juist super waardevol, als je het goed doet. Denk aan verjaardagen, de datum waarop iemand klant is geworden, de bevestiging na het aanmelden voor de nieuwsbrief. Hierbij is de koppeling met je CRM-systeem erg belangrijk, want je data moet wel kloppen. Je wilt iemand niet op de verkeerde datum feliciteren.

Als je automatische e-mailcampagne eenmaal goed staat, heb je er nog weinig omkijken naar. Probeer wel op regelmatige basis je e-mails te reviewen. Past het nog bij deze tijd? En past het nog bij je bedrijf?

Kan ad your service je helpen?

Kun je met deze tips uit de voeten of schakel je liever de hulptroepen in? Wij zijn gespecialiseerd in het opzetten van strategieën voor onder andere e-mail marketing. Neem gerust contact met ons op en bespreek je wensen met ons.

Dit vinden onze klanten van ons
Steven David
Steven David
15:52 08 Aug 22
Top quality!! fantastische resultaten voor een chiropractisch bedrijf
Gianni Rota
Gianni Rota
11:08 03 Aug 22
Super vriendelijke en professioneel bedrijf. Korte lijnen en snelle reactietijden. Ik werk nu meer dan een jaar samen met Ad Your Service en ik ben meer dan tevreden over de resultaten die zij voor de exposure van mijn bedrijf hebben geboekt!
Arjan De Gast
Arjan De Gast
08:39 25 Nov 21
Prima bedrijf om mee samen te werken. Kwaliteit is goed!
Ad Raab
Ad Raab
13:28 24 Aug 21
Nils behoedt ons voor valkuilen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Daar worden wij gelukkig van!
Ginger Klink
Ginger Klink
07:45 14 Jul 21
De samenwerking met Nils en Angelique ervaar ik als zeer prettig. Hele fijne en toegankelijke mensen om mee te werken en houden de lijnen kort. Zij denken met je mee om ons bedrijf digitaal naar een hoger niveau te tillen en leren mij om hun vak beter te kennen.
arjanvdkooij
arjanvdkooij
07:47 04 Feb 21
We werken inmiddels al drie jaar samen met Ad your service en we zijn ontzettend tevreden over het meedenken, de persoonlijke benadering en uiteraard de resultaten!
Lydia Busstra Maven Publishing
Lydia Busstra Maven Publishing
15:09 09 Dec 20
We zijn superblij met de samenwerking: Ad Your Service tilt onze campagnes naar de next level, zijn erg leuk om mee te werken, zetten zich enorm in en hebben fantastische inzichten. Aanrader!
Puck Middelkoop
Puck Middelkoop
17:25 10 Jun 20
Nils verzorgt voor ons bedrijf de ads en we zijn erg tevreden daarmee! Hij denkt mee, kan zich goed inleven in de doelgroep, is oplossingsgericht en komt ook met suggesties voor vervolgstappen. Oftewel fijn om mee samen te werken.
C. Tang
C. Tang
20:32 24 Apr 20
Het team van ad your service is kort samengevat vakkundig, vriendelijk en behulpzaam. Zeker een aanrader als je de online zichtbaarheid van je website of webshop wil vergroten!
Evelyn van Hasselt
Evelyn van Hasselt
13:14 20 Apr 20
Samenwerken met Ad your service kan ik van harte aanbevelen. Nils is creatief, goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en (ook niet onbelangrijk) prettig in de omgang. Hij heeft ons goed geholpen met het vergroten van het bereik van ons online magazine Holistik.
Robert Pielanen
Robert Pielanen
19:50 02 Dec 19
Professioneel en vakkundig
Tim de Ket
Tim de Ket
19:05 02 Dec 19
Heel tevreden met deze service! Altijd Enthousiast en weet waar hij over praat
Jeroen Albrecht
Jeroen Albrecht
08:45 10 Oct 19
Ik was op zoek naar iemand die mij kon helpen mijn website beter vindbaar te maken . Ik had gelijk een goed gevoel bij Nils. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en hij is daar gelijk mee aan de slag gegaan. Tot volle tevredenheid👍
Koen Dorreboom
Koen Dorreboom
20:01 03 Oct 19
De samenwerking met Nils van Ad your service heb ik als zeer prettig ervaren. Nils heeft kennis van zaken en zijn (goede) ideeën zijn doeltreffend. Zeer zeker aan te raden!
js_loader